Μία νέα πατέντα της Apple που δημοσιεύτηκε πρόσφατα περιγράφει τα σχέδια της εταιρείας όσων αφορά τα πληκτρολόγια των μελλοντικών MacBook τα οποία σκέφτεται να τα αντικαταστήσει με μία οθόνη αφής η οποία θα έχει ρεαλιστική αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση. Αρκετά από τα βήματα της εταιρείας δείχνουν πως σταδιακά οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση αφού σιγά σιγά απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα φυσικά πλήκτρα. 

Όπως έγινε και στο iPhone το μηχανικό κεντρικό κουμπί αντικαταστάθηκε αρχικά με το touch κουμπί στο iPhone 7 που προσομοίονε την αίσθηση του φυσικού κουμπιού μέσω της τεχνολογίας haptic touch. Στα τελευταία iPhone ωστόσο το κεντρικό κουμπί έχει αφαιρεθεί όμως ενδέχεται να επιστρέψει στα iPhone της επόμενης γενιάς και να είναι κρυμμένο κάτω από την οθόνη.

Όσων αφορά τα MacBook τα πρώτα βήματα απομάκρυνσης των πλήκτρων έγιναν το 2015 όπου το μηχανικό trackpad αντικαταστάθηκε με το force touch και την τεχνολογία haptic touch. To 2016 τα φυσικά κουμπιά των ρυθμίσεων αντικαταστάθηκαν με το Touch Bar φέρνοντας επίσης αλλαγές στο πληκτρολόγιο κάνοντας τα πλήκτρα πιο επίπεδα και σε μικρότερες αποστάσεις φέρνοντας τα πιο κοντά σε ένα πληκτρολόγιο οθόνη. 

Όσων αφορά την αισθηση του κλικ ο haptic μηχανισμος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και αρκετοί από τους χρήστες του iPhone 7 και του MacBook Pro 2015 αγνοούσαν εντελώς την αλλαγή. 

Η δημιουργία ενός πληκτρολογίου οθόνης είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ειδικά για όσους δακτυλογραφούν και τα πλήκτρα πρέπει να έχουν την δυνατότητα προσομοίωσης πραγματικής αίσθησης και ο χρήστης να μην αισθάνεται μόνο τα άκρα τους αλλά και το κέντρο του κάθε πλήκτρου. Ένα πληκτρολόγιο αφής με τεχνολογία haptic touch δεν πλησιάζει καθόλου στην ρεαλιστική προσομοίωση ενός τέτοιου χαρακτηριστικού. 

Η Apple πειραματίζεται ώστε να εξελίξει την τεχνολογία πληκτρολογίου οθόνης και όπως είχε αποκαλύψει σε μία πατέντα της το προηγούμενο έτος, πειραματίζεται στην χρήση μίας ευκαμπτης οθόνης που θα μπορούσε σε συνδυασμό ενός ηλεκτροστατικού φορτίου να προσομοιώνει την ακριβή αισθηση της ακμής ενός πλήκτρου.

Η πάτεντα έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο καθώς η παραμορφώσιμη οθόνη αντικαταστάθηκε πλέον με μία εξ ολοκλήρου προσομοιωμένη κίνηση. Αυτό συμβαίνει αναμιγνύωντας την τεχνολογία haptic touch με την χρήση ηλεκτροστατικού φορτίου, όχι μόνο για να προσφέρει ρεαλιστική αίσθηση των άκρων του κάθε πλήκτρου αλλά μέσω του φορτίου να νιώθεις διαφορά στην αίσθηση του κουμπιού όταν το πατάς στην μέση και νιώθεις το κέντρο του και διαφορετική στις άκρες. 

Τα σχεδιαγράμματα της εταιρείας δείχνουν μία συσκευή που θυμίζει περισσότερο iPad, πράγμα που σημαίνει ότι η Apple μπορεί να εισάγει την νέα της πατέντα πρώτα στα τάμπλετ της και στην συνέχεια στα MacBook.